foto-gids

Zaterdag 23 april, ik sta op rond 05:15 uur, en zoals bij elke busreis met een gezonde dosis spanning in lijf en leden. Aankomst rond 06:15 uur in Adegem. De bus is er al en wordt volgeladen, zie ik , met de nodige dosis "brandstof" voor onderweg. Een vriendelijke ontvangst van een uitbundige bende, dat wordt al snel duidelijk. Het ijs is reeds na enkele minuutjes gebroken, dat zit goed dunkt me, en de spanning is als bij toverslag verdwenen.
 
Tijdens de rit naar Marche-Courriere valt het op dat de groep heel erg aan elkaar hangt, humor is alomtegenwoordig en men zit op elkaars kap dat het geen naam heeft... als dat maar goed komt (en vooral ... blijft). Het ontbijt valt in ieders smaak, ook al valt het op dat men ergens gemist heeft met het beleg, maar eerder in de communicatie dan, waarbij hesp en kaas al snel plaats maken voor schuifkaas en schuifhesp...
 
We zetten de tocht verder naar Bastogne, ik geef wat uitleg algemeen over het Ardennenoffensief, en al snel krijg ik de vraag of ik een cassetterecorder aan het afdraaien ben... Blijkbaar ben ik voldoende enthousiast om de hele periode van A-Z uit de doeken te doen, waarbij ik zelfs vergeet aan te duiden waar het monument voor de 34 slachtoffers van Bande staat... Geen nood, dat zetten we wel recht op de terugkeer... Nu iedereen is ingewijd in het “Von Rundstedt offensief” komen we aan in het kwartier Olt Heintz, we bezoeken aldaar de gerestaureerde voertuigen, waarna ik de groep op sleeptouw neem naar de Nuts kelder en het museum.

Het middagmaal wordt genuttigd Chez Leo, Vlaamse stoverij met een Waals tintje, de Belgische verbroedering is compleet, ook op het bord.

Lachen, gieren, brullen als het kan, MAAR serieus zijn als het moet.... dat is duidelijk bij NVOBS, de plechtigheid verloopt heel sereen, in aanwezigheid van 1e Schepen Mr. Fabian LAFONTAINE die de honneurs waarneemt. Hij legt net als het NVOBS-bestuur een krans aan het Eagle Monument thv het Mardasson Monument, en verwelkomt de aanwezigen.
Extra verrassing ook als blijkt dat de beeldhouwer van het monument, Robert REMACLE, aanwezig is op de plechtigheid. Een extra dankwoordje mijnentwege aan de DJ van dienst, die ons de nodige hymnen feilloos bezorgt. Loud and Clear. Kwaliteit staat bij deze groep duidelijk hoog in het vaandel, en ik kan hierdoor naadloos aansluiten met een dankwoordje naar de ... vaandeldragers toe!
 
Het bezoek aan het volledig vernieuwde museum wordt zeer gesmaakt (en mijn Maredsous achteraf evenzeer). Het museum draagt nu de naam Bastogne War Museum (vroeger was dit Bastogne Historical Center). Na het bezoek en een kleine rustpauze, is het tijd om de Battlefield Tour aan te vangen. We maken een ritje door Bizory, Bois Jacques, Foy, Noville, Recogne, Champs, Hemroulle en ik zorg voor de bijpassende geschiedenis en anekdotes. Eens ik op dreef ben, ben ik niet meer te houden, een uitgebreid geschiedenis-bad ter ere van onze bevrijders is het minste wat ik kan aanbieden op zo'n dag.
 
Ik dank het bestuur voor de mooie attentie die ik aan het einde van de rondrit mocht ontvangen, het heeft ondertussen al een voornaam plekje ingenomen in mijne living. (Te meer dat dit op de locatie plaatsvindt waar de 463e PFA zijn posities had, eenheid waar ik officieel woordvoerder voor ben.)
 
We zetten aan richting Drongen en Adegem, de hesp en de kaas zijn ondertussen boven Jupiler, ik bedoel "boven water" gekomen. In Waver worden ze op de parking “soldaat gemaakt”.
 
Het doet me deugd te zien dat iedereen er heeft van genoten, missie geslaagd, mission accomplished.
Currahee ! Hoo-hah Airborne !
 
Uw gids,
 
Filip Willems, www.ww2airborne.net

(terug)